Hundeteori

Advarsel: om du er komplett uinteressert i hunder og hundetrening, finner du neppe dette innlegget så givende. 😉

Jeg må innrømme at jeg egentlig er kjempenervøs når jeg tenker på at det bare er tre uker til vi henter Bella, valpen vår. Jeg gleder meg som bare det, men samtidig surrer tusen tanker rundt i hodet mitt.

HJELP JEG HAR JO ALDRI HATT VALP FØR????

HVA OM JEG FEILER? HVA OM JEG ØDELEGGER ALT?

HERREGUD HVA ER DET JEG DRIVER MED

..så går det litt over, altså. Jeg er ganske sikker på at jeg klarer oppgaven med en valp helt fint, og litt nervøs SKAL man jo være! Men iallefall, jeg holder for tiden på med å “lese meg opp” på litt teori om lydighet og trening, og nå er det disse to bøkene jeg holder på med:

100 % positiv hverdagslydighet

Denne boken tar for seg hvordan man kan trene en hund til å fungere i samfunnet ved bruk av utelukkende positive metoder. Den er utrolig interessant! Et par ganger har jeg tenkt “HÆ, hvordan skal jeg få til dette?? Vanskelig!”, men så har jeg lest over det samme en gang til, og da skjønner jeg ting bedre.

 

Oppdragelse: hva gjør vi?

Haha, som dere ser har jeg markert viktige poenger med gul markeringstusj. Det er mye som skal inn i hodet!

Boken tar for seg det man trenger å vite for å oppdra en hund til normal hverdagslydighet. Hvordan trene kontakttrening (å få hunden til å være konsentrert om deg – veldig viktig!), hvordan sosialisere valpen, hvordan få en god innkalling, hvordan møte hunder på tur, hvordan få valpen stueren ++. Den går også grundig inn i teorien bak positive treningsmetoder, og det sier jeg dere, dette er like mye trening for eieren som det er for hunden, om ikke mer. Det liker jeg, vi skal jo også lære!

 

Boka inneholder mange flotte bilder, så det ikke føles tungt å lese!

Har lest hele boka en gang, men holder nå på med en grundigere gjennomgang nummer 2. Er blitt hekta! Strengt tatt er det vel en viss annen teoribok jeg også skulle begynt å lese grundig nå (hostbilteorihost) meen.. alt til sin tid, ehehe.

Den andre boka jeg holder på med er denne!

Klikketrening for din hund

Denne boka tar for seg den samme treningsmetoden som i 100 % positiv hverdagslydighet, du har sikkert gjettet det.. Nettopp, POSITIV trening! Denne går grundig inn i teorien bak klikkertrening og hvordan gjennomføre treningen, samt at den har en hel praktisk del med til sammen 30 øvelser man kan lære hunden!

En “klikker” er forresten en liten metallboks som lager en klikkelyd når du trykker på den. Poenget med klikkertrening er å klikke når hunden utfører en ønsket adferd (f.eks ser på deg, setter seg ned, lar være å dra i båndet på tur osv). Klikket følges av en godbit og hunden lærer at klikk = “DER! Gjorde du noe riktig.”

 

Dette er en klikker! Eller to da, HEHE LOL

"Fordeler med klikkertrening" og "Hva klikkertrening IKKE er"

Jeg har ikke kommet så langt i denne boka ennå, men hittil er jeg veldig fornøyd. Det er jo viktig å vite selve teorien BAK klikkertreningen, og det føler jeg at jeg  begynner å kunne nå! Klikkertrening er jo så utrolig mye mer enn bare klikkeren, den er egentlig bare et effektivt hjelpemiddel. Man MÅ ikke bruke klikker, man kan bruke f.eks “Bra!” også. Det fine med en klikker er at den er veldig presis og lyder likt hver gang.

 

"Kapittel 3: Fire hemmeligheter for å bli en supertrener"

Hele greia med denne treningsmetoden er å få hunden til å utføre øvelser FRIVILLIG. Ingen tvang, helst ingen lokking heller.

Jeg har vært interessert i klikkertrening lenge, men aldri prøvd ut noe særlig (jeg klarte faktisk å lære Gunnersen “sitt” ved hjelp av klikkertrening på hans eldre dager), så jeg gleder meg veldig til å begynne å trene i praksis!

Er sikkert noen som tenker at jeg er helt korka i hodet og helst vil løfte en pekefinger og fortelle at hunder skal trenes med  bestemte metoder og at mennesket må være dominant og vise at det er sjefen. Jeg passer meg for å si noe vondt om de “gammeldagse” metodene å trene hund på, alle har vi jo vår metode. Men for å ta et eksempel.. i en annen hundebok jeg har, står det hvordan man kan lære hunden å ikke springe etter biler. Ta hunden med deg til en vei, hver gang det kjører en bil forbi tar du en kjepp og slår hunden over ryggen, mens hunden ikke ser det. På denne måten vil hunden lære å forbinde forbipasserende biler med ubehag”.. Not my cup of tea, om jeg får si det på den måten.. Jeg har troa på at det går an å trene både konsekvent og bestemt uten å kjefte og brøle til hunden, riste den i nakkeskinnet og whatnot. Gleder meg til å begynne i praksis med dette!

Bøkene kan bestilles hos canis.no om noen skulle være interesserte!

 

Advertisements

7 Responses to “Hundeteori”

 1. Ååååh, jeg har så lyst til å prøve klikketrening! Problemet er vel at jeg mangler hund… kanskje jeg kan trene opp Martin, LOL

 2. Klikkertrening er jeg absolutt for! Mimi er trent med klikker, og jeg er storfornøyd! Positiv trening = YAY

 3. Blir ikke overraska, men husk at hva som ser jævlig fint ut i teori – bestandig er jalla i praksis. Det som fungerer ABSOLUTT BEST i praksis er å se an bikkja og finne en fin flyt mellom alle treningsmetoder, positive som negative. Hva om man bestemte seg for 100% positiv trening og fikk et individ som ikke responderer bra til slik trening? noen hunder trenger tydelige grenser, og i midten av denne “halleluja klikkertrening er løsningen”-stemningen som innimellom eksisterer på canis.no tror jeg man glemmer hunder som individer. De er forskjellige.

  Og det betyr ikke at jeg sier det er greit å banke bikkja, bare at klikkertrening til tider blir fryktelig slitsom og langsom – i verste fall ineffektiv – på enkelte steder. Klikkertrening vil f.eks ikke at man skal bruke lokking ved innlæring, kun fange atferdene. Å sitte å vente på at hunden frivillig legger seg vs. å lokke den ned i ligg er teoretisk forskjell – for bikkja har det lite å si. Med mindre du skal delta i VM i LP (lydighet) :p

  // hilsen hu som skulle trene klikkersk og fikk en labrador som ikke ville trene klikkersk.

  • jaja selvfølgelig, jeg er ikke dum :p om det ikke funker på min hund, så funker det ikke, og jeg har ennå til gode å bli “hjernevaska” og tro at klikkertrening er det eneste rette og hellig og blablabla (vært borti et par sånne :p) men jeg er veldig interessert i å prøve, så det kommer jeg nok til å gjøre! har mine mistanker om at hvis det ikke funker, så er det heller jeg som feile enn bikkja, men det får vi ta som det kommer.. :p straff er jeg uansett ikke noen fan av.

   • Hehe, ja det er de der hjernevaska folka jeg får litt lettere fnatt av. Ikke noe vondt ment, det er sikkert “rett” på sin måte det og – men jeg har ikke helt tålmodighet ei heller ser jeg behovet for å stå i 2 mnd å vente på at bikkja frivillig snurrer rundt – når du KAN lokke den rundt og vips så har du artig sirkustriks. Det er jo det mest ekstreme av klikkertrening: ingen lokking, ingen hjelp, ingen ting. Bare fortsterking O_____ô

    Anyways. Lykke til! 😀 Du har jo hatt bikkje før, går neppe på en kjempesmell. I has faith in you.

   • ja, jeg skjønner hva du mener! klikkertrening er nok helt supert om det funker, MEN om det ikke skulle funke så kommer jeg ikke til å legge meg ned og grine fordi jeg fører en godbit over hodet til bikkja for å få henne til å sette seg liksom.. :p vi får se hvordan det går, blir spennende! 😉

    takker! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: